Succesvol op reis

Succesvol op reis

Volgens woordenboek.nl betekent succes: Een gelukkige afloop, goede uitslag, welslagen,succes 2 overwinning, prestatie. Voor iedereen is succes anders. Voor de een is het een kwestie van veel geld of bezittingen hebben, een bedrijf groot maken, sportieve of muzikale prestaties leveren, een goed geheugen hebben, een boek schrijven, de liefde van je leven ontmoeten en trouwen, een reis maken, een diploma behalen, creatieve uitspattingen, oplossingen bedenken of je zo gelukkig mogelijk voelen.

Hoe dan ook, het heeft wat mij betreft te maken met de doelen je stelt en nastreeft. Dus wat wil je bereiken? Succes verschilt per (sub)cultuur. In Nederland word je snel succesvol genoemd als je een groot bedrijf uit het niets weet op te bouwen, met veel personeel dus. In  andere landen is de geboorte van een jongetje een groot succes. Een wetenschapper is succesvol als zijn onderzoek in belangrijke tijdschriften is gepubliceerd.

Maar wat betekent over 20 jaar succes? Dat je bezittingen en kennis met anderen deelt? Dat je een groot netwerk hebt? Of een modern huis met een windmolen op het dak?Ik ben benieuwd!

Wanneer heb je de meeste kans om succesvol te zijn? Wat is daar voor nodig? Ik gebruik hierbij de metafoor van een reis die je gaat maken.

• Weet waar je succesvol in wilt worden.
Zie het leven als een lange reis. Je moet beseffen dat je allerlei keuzes hebt tijdens deze reis. Waar gaat de reis naar toe? En welk vervoersmiddel ga je gebruiken? Kortom, hoe snel gaat de reis? Is het een kort uitstapje of wordt het een wereldreis?

• Bereid je voor.
Bedenk wat er nodig is om jouw succeswens te realiseren. Welke kennis en vaardigheden heb je nodig? Welke belemmeringen zijn er tijdens je reis en kun je die oplossen? Welke tussenstations wil je passeren?

• Ga op zoek naar hulpbronnen.
Je hoeft de reis niet alleen te maken. Als je met een lekke band staat, dan bel je de ANWB. Wie heb je onderweg nodig?

• Inspanning en doorzettingsvermogen.
Voor niets gaat de zon op, maar om de zon te zien moet je uit je bed stappen en de gordijnen openen. Geef niet op als je met een lekke band aan de weg staat. Blijf het proberen en als het niet lukt, probeer een andere weg.

• Maak fouten en zoek naar oplossingen.
Soms loopt de reis niet zoals je had gedacht, dan kom je op een zandweggetje terecht of je raakt even verdwaalt. Dat is niet erg. Je kunt weer teruggrijpen naar de hulpbronnen en soms is dat zandweggetje een prachtige route, waarbij je veel leert en verrast wordt door de omgeving.

• Focus.
Blijf gefocust, laat je niet afleiden door details die er niet toe doen. Laat het einddoel niet los, maar vergeet niet vooral te genieten van de reis.

Fijne vakantie en veel succes.