We zitten midden in de maand, die vooral feestelijk bedoeld is, maar niet automatisch zo uitpakt. Voor veel gezinnen met (gevoelige) kinderen (zij hebben vaak ook gevoelige ouders) zijn het spannende dagen. Zo spannend dat er sprake is van hoogspanning. Slecht slapen, mopperen, huilen, geruzie, kortom een uitputtingsslag.
Tijdens de intocht van Sinterklaas zie ik stuiterende kinderen met rode wangen en grote ogen. Rond 16.00 uur hoor ik jammerende kinderen, met een vermoeide blik in hun ogen en komt er voornamelijk gemopper uit de ouders/opvoeders. Het is niet mis, zo’n feestelijke intocht. Sinterklaas vertrekt en de kerstboom staat er binnen een mum van tijd. De boodschappenkarren worden volgeladen. Het eerste vuurwerk kan worden ingeslagen, want het jaar moet natuurlijk knallend eindigen. Kortom, oververmoeid rennen we van feestdag naar feestdag. Sommige gezinnen weten het helemaal bont te maken, omdat er ook nog verjaardagen of andere feestelijkheden gevierd moeten worden.
Tijdens de feestdagen kan daarom de spanning behoorlijk stijgen, bij kinderen, hun ouders, maar ook bij de huisdieren. En wat gebeurt er als spanning zich opbouwt? Dan spannen onze spieren zich aan. Een denkrimpel in je gezicht, de kaken op elkaar geklemd, schouders wat opgetrokken en de buik soms licht ingetrokken. Na uren gespannen te hebben rondgelopen, krijgen we last van buikpijn, hoofdpijn en vermoeidheid. Want het is best hard werken om je spieren de hele dag een fractie aan te spannen. Als je zo gespannen rondloopt, gebeurt het nog wel eens dat je kunt uitvallen tegen iemand die het niet verdient, je reageert veel te overdreven en zegt dingen die je niet meent, waarvan je spijt kunt krijgen. Het constant gespannen elastiekje is geknapt. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van de feestdagen?
Hoe houden we ons hoofd koel tijdens de feestdagen dagen?