Ontspannen tijdens drukke dagen

We zitten midden in de maand, die vooral feestelijk bedoeld is, maar niet automatisch zo uitpakt. Voor veel gezinnen met (gevoelige) kinderen (zij hebben vaak ook gevoelige ouders) zijn het spannende dagen. Zo spannend dat er sprake is van hoogspanning. Slecht slapen, mopperen, huilen, geruzie, kortom een uitputtingsslag.

Tijdens de intocht van Sinterklaas zie ik stuiterende kinderen met rode wangen en grote ogen. Rond 16.00 uur hoor ik jammerende kinderen, met een vermoeide blik in hun ogen en komt er voornamelijk gemopper uit de ouders/opvoeders. Het is niet mis, zo’n feestelijke intocht. Sinterklaas vertrekt en de kerstboom staat er binnen een mum van tijd. De boodschappenkarren worden volgeladen. Het eerste vuurwerk kan worden ingeslagen, want het jaar moet natuurlijk knallend eindigen. Kortom, oververmoeid rennen we van feestdag naar feestdag. Sommige gezinnen weten het helemaal bont te maken, omdat er ook nog verjaardagen of andere feestelijkheden gevierd moeten worden.

Tijdens de feestdagen kan daarom de spanning behoorlijk stijgen, bij kinderen, hun ouders, maar ook bij de huisdieren. En wat gebeurt er als spanning zich opbouwt? Dan spannen onze spieren zich aan. Een denkrimpel in je gezicht, de kaken op elkaar geklemd, schouders wat opgetrokken en de buik soms licht ingetrokken. Na uren gespannen te hebben rondgelopen, krijgen we last van buikpijn, hoofdpijn en vermoeidheid. Want het is best hard werken om je spieren de hele dag een fractie aan te spannen. Als je zo gespannen rondloopt, gebeurt het nog wel eens dat je kunt uitvallen tegen iemand die het niet verdient, je reageert veel te overdreven en zegt dingen die je niet meent, waarvan je spijt kunt krijgen. Het constant gespannen elastiekje is geknapt. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van de feestdagen?

Hoe houden we ons hoofd koel tijdens de feestdagen dagen?

1.  Planning: zorg er voor dat je goed vooruitdenkt. Wat ga je allemaal doen, wat heb je nodig? Is er ook ruimte voor rust, even helemaal niks? Plan ruim en schrap dingen die niet hoeven. Denk na over wat je allemaal zelf eist, wat vind je dat moet? En moet het ook echt? Minimaliseer taken. Probeer niet te veel ballen hoog te houden en vergeet vooral niet te genieten.

2.  Geef de perfectionist een time out: wat is je doel tijdens de feestdagen? Een perfect feestje bouwen? Een maaltijd organiseren waar mensen nog jaren over praten? Mooie kaarsen, goede verlichting, fijne muziek, de juiste cadeautjes? Staar je je nu al paniekerig blind op een gigantische to do list, die je zelf hebt gemaakt? Vergeet je niet adem te halen? Kan het niet wat minder? En bedenk eens wat je wel wilt. Fijne, gezellige, knusse feestdagen? Wat is daar dan voor nodig? Dat perfecte tafelkleed of een gastvrouw of heer, die tijd heeft er gezellig bij te zitten en te genieten?

3.  Mediteer elke dag 10 minuten. Of nog korter! Take a minute. Bekijk even dit leuke filmpje. Duur: 5.35 min.https://www.youtube.com/watch?v=F6eFFCi12v8.

4.  Maak ‘het-naar-bed-gaan-ritueel’ wat langer. Het wordt vroeger donker, de kaarsjes gaan gezellig aan. Er wordt nog even een filmpje gekeken of een game afgemaakt en de beeldschermen van iedereen gaan uit. Het is ruim een uur voor bedtijd en er wordt bewust rust in huis gecreëerd. De haard wordt aangestoken, nog even gedoucht of in bad en dan chillen in bed of op de bank, met een (strip)boek. Of fijn tekenen aan tafel…. Of er wordt gekriebeld, in een dagboekje geschreven, samen gezongen, meditatieve verhaaltjes voorgelezen (boekentip: Relaxkids), muziek geluisterd, gepraat over de dag of moppen verteld. Deze overgang van actief naar passief zorgt voor meer rust, maakt het hoofd leeg en zorgt ervoor dat je sneller kunt slapen. Slaap hebben we nu hard nodig.

5.  Plan een pyamadag, een lang-zaam-aan-dag, een dag zonder dat er iets moet. Doe de deur op slot, eet de restjes van de Kerstdagen op en relax. Of ga de hele dag series kijken en laat je kinderen voor je koken.

6.  Neem (met het hele gezin, bijvoorbeeld op 1ste Kerstdag) een digitale detox day. Zet alle digitale apparaten uit. Bedenk wat je daarvoor in de plaats kunt gaan doen, want je valt mogelijk in een ’Uh? En nu dan?’-gat. Ga uitgebreid tafelen en lezen, spelletjes spelen of maak van je badkamer een welness centrumpje.

7.  Ga samen naar het bos. Laat de kinderen lekker hollen, neem een frisbee mee en snuif de frisse lucht diep in. Maak foto’s en geniet van de wandeling en ga niet stiekem de planning in je hoofd doornemen! Dat is namelijk nergens voor nodig, want alles is, door een ruime planning (tip 1), onder controle. En zo niet, dan kun je er nog steeds voor kiezen te genieten van het moment met elkaar.

8.  Heb je huisdieren? Lees dan een goede blog over de tips voor als je huisdieren hebt:http://www.bommelerwaardgids.nl/streekinfo/thema/10-tips-voor-huisdieren-tijdens-de-jaarwisseling/ Omdat zeker tijdens de jaarwisseling de angst en stress van je huisdier ook invloed op jouw gezin kan hebben.

Fijne feestdagen!
mediteer-dagelijks-een-half-uur-behalve-als-je-het-te-druk-hebt-mediteer-dan-een-uur