Mindfulness training

Praktijk Mariska Bosch verzorgt verschillende mindfulness trainingen:

Algemene informatie over Mindfulness:
Mindfulness lijkt een rage en dat is het niet voor niets, want het werkt….

Wat is Mindfulness?
Er is nogal wat verwarring over wat Mindfulness is. Sommige mensen denken dat het alleen maar  gaat om het leven in het ‘hier en nu’,  je hoofd leegmaken, uren lang stilzitten of het creëren van een mysterieuze bewustzijnstoestand. Dat is niet wat Mindfulness is. Tijdens een Mindfulness training leer je je aandacht te richten op je lichaam, een handeling, je gevoelens en gedachten. Je leert te ‘luisteren’ naar wat je nodig hebt en krijgt meer inzicht in jezelf. Je wordt je bewust van bepaalde (negatieve) gedachten patronen, hoe je omgaat met spanning en leert beter omgaan met je eigen onhebbelijkheden.

Voor wie is de training geschikt?
De training is uitermate geschikt voor mensen die snel overprikkeld raken, klagen over een vol hoofd, stress ervaren of moeite hebben hun aandacht ergens bij te houden. Daarnaast is de training geschikt voor mensen die de neiging hebben om veel te piekeren, erg kritisch zijn t.o.v. zichzelf en/of anderen of moeite hebben met slapen. Herken je jezelf in iemand die alle ballen hoog moet houden, dat je bijna elke dag tijd tekort hebt, niet effectief werkt en na een dag (over)vermoeid op de bank ploft?

iStock_000001426993XSmall

Wat levert het op?
Na de jaartraining zal je minder geneigd zijn om geïrriteerd te reageren naar anderen of jezelf. Je zal meer ontspannen in het leven staan en beter kunnen slapen. Je zal gemakkelijker nee kunnen zeggen als je dat wilt, beter voor jezelf kunnen zorgen en minder gestrest door het leven gaan. Je zal waarschijnlijk beter kunnen omgaan met fouten en je minder zorgen maken, meer zelfinzicht krijgen en toleranter naar jezelf en anderen zijn. Je leert effectiever studeren en werken. Al met al zal je het dagelijks leven wat lichter ervaren en niet het gevoel hebben dat je in de Ren je Rot Show bent beland.

Mindfulness en onderzoek:
De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van mindfulness. Samengevat zijn de belangrijkste resultaten:
• de symptomen van stress nemen af;
• je concentreert je beter;
• je piekert minder (somberheid en angstgevoelens nemen af);
• je hebt meer energie (slaapproblemen en  vermoeidheid nemen af);
• je geeft beter je grenzen aan (je hebt meer zelfvertrouwen);
• je gaat beter om met de gevolgen van ernstige ziektes en/ of tegenslagen;
• je beleeft het hier en nu intensiever en je geniet er meer van;
• minder terugval bij depressie.

Meer willen weten? Kijk de Britse documentaire ‘Don’t worry, ben happy’ waarin presentator Michael Mosley onderzoekt hoe hij gelukkiger en optimistischer kan leven:
http://www.npo.nl/focus-hoe-word-je-een-zorgeloos-mens/07-12-2014/VPWON_1220519