Mindfulness tip: in slaap komen

Eén schaapje
twee schaapjes
nog een schaapje

en weer één

Zucht…

Wakker liggen, midden in de nacht. Dat is vast herkenbaar. Het hoofd is nog aan, maar je voelt je uitgeput. Aan dat gebabbel in je hoofd komt geen eind. Wakker en toch moe, wat irritant. Vervolgens raak je gefrustreerd doordat je je zo ergert, dat maakt je weer boos of je vindt jezelf na een uur of twee wel heel zielig. Naast je ligt iemand die al uren in dromenland ronddwaalt, de klootzak.

Tja, zo kom je nooit in slaap. Je kijkt weer op de wekker en zucht nogmaals.

Het kan anders, weet je dat? De meeste slaapproblemen zijn eenvoudig op te lossen. Soms heb je een helpende hand nodig. Voor de slaapproblemen die eenvoudig zijn op te lossen, heb ik een simpele oefening. Het enige dat je moet doen, is het gewoonweg uitproberen.

Hieronder lees je de 5-4-3-2-1 oefening en hij gaat als volgt:
Probeer hem vanavond eens uit en misschien val je al voor de 1 in slaap.

Het doel van deze oefening is, om geen rondjes meer te draaien in je hoofd, door je zintuigen in te zetten.

Ben je er klaar voor?
Je ligt op je rug, je voelt even hoe je ligt.
Ontspan je spieren, want je hoeft geen moeite te doen om te liggen.
Adem eens rustig en diep in en uit. Doe niet te veel je best.
Ontspan en geniet van de rust die je jouw lijf gunt.

1. Je kijkt eens rustig rond, welke 5 dingen kun je zien? Bijvoorbeeld: De lamp, het plafond, het dekbed, de neusharen van je partner, je eigen hand.
2. Je luistert, welk 5 dingen kun je horen? Bijvoorbeeld: Een ademhaling van jezelf, je partner laat een schattig windje, een auto rijdt langs, de klok tikt, een verward vogeltje fluit.
3. Je voelt, welke 5 dingen kun je voelen? Bijvoorbeeld: Je adem die zorgt voor beweging in je lijf (voel een gehele ademteug), je hand op je buik, je hartslag, je voet onder het dekbed, een kriebel in je lijf. Let op: observeer zonder oordeel, hou het bij de feiten en benoem het in je hoofd.
4. Je kijkt eens rustig rond, welke 4 dingen kun je zien? Bijvoorbeeld: De hoek van de kamer, een monster door de kleren op een stoel, het gordijn, een vlek op de muur.
5. Je luistert, welk 4 dingen kun je horen? Bijvoorbeeld: Een krolse kat, een mug (ojee, probeer niet te oordelen), je partner die zachte snurkgeluidjes maakt, dat vogeltje weer.
6. Je voelt, welke 4 dingen kun je voelen? Bijvoorbeeld: Let nog maar weer eens op je adem, voel je je flanken bewegen tijdens de adem?
Voel je zwaartekracht jouw lijf in de matras drukken, voel je linkerarm en je rechterarm.
Let op, je hebt geen haast. Het is geen wedstrijd.
Neem de tijd voor deze oefening, je bent immers toch wakker.

En zo ga je door: Kijk, luister en voel 3 dingen. Kijk luister en voel 2 dingen. Kijk, luister en voel 1 ding.
Je mag natuurlijk iets herhalen als er weinig variatie is, maar neem er de tijd voor, raffel het niet af.
De oefening hoef je niet helemaal af te maken. De meeste mensen hebben veel baat bij deze oefening en vallen al in slaap voordat de oefening af is.

Slaap lekker. ????