Hoe perfectionisme je slaap saboteert (en wat je eraan kunt doen)
Slaap en perfectionisme gaan vaak niet goed samen. In deze blog leg ik uit waarom perfectionisten vaak slecht slapen en hoe je met eenvoudige technieken je nachtrust kunt verbeteren.
Ik heb goed nieuws: beter slapen kun je leren, maar het is niet altijd makkelijk. Als je genoeg gefrustreerd bent door slechte nachten, ben je vaak wel bereid om er iets aan te doen.
Wat helpt, verschilt per persoon. Maar ik wil je in deze blog op weg helpen. Ik was zelf altijd al een slechte slaper. Mijn vader zei altijd dat het kwam omdat we een overactief brein hebben. Altijd maar denken, lekker creatief. Maar ik stelde ook hoge eisen aan mezelf en aan mijn omgeving. Ik kon uren malen over wat ik verkeerd had gezegd of gedaan, en ik maakte me constant zorgen over de toekomst. Daarnaast was ik de hele dag bezig. Was ik niet aan het studeren, dan was ik aan het werk of op pad met vrienden.
Toen ik eenmaal ging werken, werden mijn slaapproblemen nog erger. Ik kreeg een verantwoordelijkheid voor een klas kinderen en gaf bijles. Meer verantwoordelijkheden, meer kans op falen, minder nachtrust.
Na 7 jaar plafonddienst en een burn-out besloot ik te onderzoeken waarom ik zo slecht sliep.
De fijne psycholoog die me toen hielp noemde me perfectionistisch, iets wat ik toen onzin vond. Ik wilde helemaal niet perfect zijn. Maar daar draait perfectionisme dus niet om. Wat het wél is, welke vormen van perfectionisme bestaan, dat leg ik uit in mijn volgende blog.
Even terug naar het slechte slapen. Waar heb jij last van?
- Kom je moeilijk in slaap?
- Word je vaak wakker in de nacht?
- Word je te vroeg wakker?
Ik had last van alle drie. Hoe ik het 7 jaar heb volgehouden, is me een raadsel. Ik denk dat het kwam door mijn fijne sociale contacten en dat social media toen nog niet zo groot was. Als ik toen een smartphone had gehad, had ik nog minder rust gehad en was ik waarschijnlijk vele malen sneller ingestort.
Zoals ik al zei, slaap is best ingewikkeld. Ik ga er meerdere blogs over schrijven, maar voor nu wil ik je alvast wat enkele tips meegeven:
- Houd rekening met je brein.
Als je de hele dag bezig bent – actief, series kijkend, muziek luisterend, in gesprekken met vrienden (online en offline), piekerend of onzeker – dan kun je niet verwachten dat je brein ineens kan ontspannen zodra je in bed ligt. Dat werkt helaas niet zo. Je brein moet schakelen van actie naar rust.
-
- Tip A: Pak overdag mini-pauzes van 1-5 minuten.
Sluit je ogen, ga ergens zitten of liggen als dat kan (sluit je desnoods op in de wc) en let op je ademhaling. Of neurie een liedje dat je uit je hoofd kent. Zo leert je brein dat je soms aan staat en uit gaat.
-
- Tip B: Lig elke dag één keer 15 minuten op je rug zonder scherm.
Sluit je ogen, zet een wekker en als je de stilte niet kunt verdragen, zet een rustig muziekje of vogelgeluiden op. Je brein vindt dat heerlijk! Echt waar, het is onderzocht. Luisteren naar vogels verbetert je mentale gezondheid.
- En deze weet je: Kijk minstens 30 minuten voor het slapen niet meer naar een beeldscherm. Het gaat je écht helpen. Het klinkt heel simpel, maar de uitvoering is vaak lastig.
Werken deze tips niet?
Dan heb je misschien meer nodig. Slaapproblemen zijn namelijk zeer persoonlijk. Ik denk graag met je mee. Neem gerust contact op via contact.
Werk je in het onderwijs en wil je dat ik hierover bij jou op school kom praten? Stuur me een berichtje of kijk op www.inspire2teach.nl.
Niet goed kunnen slapen is een serieus probleem!
Foto: Ryan McGuire