Mindfulness, de normaalste zaak van de wereld.

In de jaren 20 vroeg men aan een jogger: “Waarom ren je, je wordt toch niet achtervolgt?” En nu vinden we het normaal en we voelen soms zelfs bewondering voor deze hardlopers. Het duurt daarom niet lang meer voordat we het normaal vinden, dat er op scholen, bedrijven of in de vrije tijd mindfulness lessen worden aangeboden. Dit ook als reactie op ons prestatiegerichte en digitale wereld.

Ik voorspel dat mindfulness, meditatie en yoga net zo gewoon wordt als tegenwoordig hardlopen en sporten is. Veel mensen interesseren zich in mindfulness en yoga, toch hangt er nog steeds een ‘geitenwollensokken sfeertje’ rond mindfulness en yoga. En dat is niet voor niets. Van de taal en woordkeuze om onze ervaringen te omschrijven, wanneer we aandacht schenken aan onze ‘binnenwereld’ in plaats van de ‘buitenwereld’, krijg ik zelf ook regelmatig jeuk.

Wanneer we wennen aan de taal, de stilte, het niet oordelen, komt er volgens mij iets voor in de plaats dat we allemaal nodig hebben. Meer inzicht in onszelf, meer geduld, meer rust en minder haast, minder stress.

We hebben het nodig om in deze wereld de balans te vinden en te houden. Brain fitness, bewustzijn, rust en aandacht. We kunnen er met een sceptische bril naar kijken. Maar de wetenschap liegt niet. Mindfulness werkt. We hebben het nodig. Elke dag. Tenminste als je graag wilt dat je op je sterfbed geen spijt hebt van je stressvolle leven en de dingen die je niet hebt gedaan omdat je het te druk had of niet hebt stilgestaan bij wat je echt wilde en nodig had. Wist je 95% van onze handelingen onbewust gaat? Mindfulness, bewuster leven, af en toe even stil zitten en je opladen zorgt ervoor dat je je leven minder op de automatische piloot aan je voorbij laat gaan.

Mindfulness maakt dat je luistert naar jezelf. Dat je naar jezelf kijkt, zonder te oordelen. Zodat je bewust wordt van wat je doet en welke keuzes je elk moment hebt om dingen anders te doen, met meer vreugde, dankbaarheid en compassie. Ja getverderrie, wat een softe woorden, ik zie het, maar zo werkt het wel.

Dus let maar op, mindfulness beoefenen wordt de gewoonste zaak van de wereld. Het is zo eenvoudig, dat we het tegenwoordig de kinderen op school leren. Eenvoudige oefeningen en ervaringen met een grote impact voor iedereen die met een open vizier durft te oefenen, elke dag weer.