Anders ga je toch schaapjes tellen?

Slaapgebrek en een goed stel hersenen (begaafd of hoogbegaafd) gaan vaak hand in hand. Je ligt wakker, terwijl je hoofd maar niet tot rust komt. Mensen die het niet begrijpen of serieus nemen, zeggen soms voor de grap: Dan ga je toch schaapjes tellen?

Je denkt: één schaapje, twee schaapjes, nog een schaapje… Zoek het uit met je schaapjes, dit werkt niet!

Wakker liggen, midden in de nacht. Het is een serieus probleem. Je voelt je uitgeput, maar je hoofd blijft maar malen. Aan dat gebabbel in je hoofd komt geen eind. Wakker en toch moe – wat irritant. Je kijkt weer op de klok en maakt je zorgen over dat er steeds minder tijd is om te slapen.

Ik heb een simpele oefening voor je die je kunt uitproberen: de 5-4-3-2-1 oefening. Probeer hem vanavond eens uit, misschien val je al voor de laatste stap in slaap.
Maar wees gewaarschuwd. Voor sommige mensen helpt het goed. Anderen hebben iets anders nodig. Er zijn zoveel manieren om in slaap te komen. Via leefstijl tips, mindset tips, ademtechnieken, trucs om je verbeelding te gebruiken en je aandacht af leiden of lichaamswerk.

Wat is het doel van deze afleidoefening? Je leert je zintuigen in te zetten, zodat je niet meer in rondjes draait in je hoofd. Je geeft je Monkey Mind een taak.

Ben je er klaar voor? Ga lekker liggen en voel even hoe je ligt. Ontspan je spieren. Je hoeft geen moeite te doen om te liggen. Adem rustig en diep in en uit. Geniet van de rust die je jezelf gunt.

  1. Kijk om je heen. Welke 5 dingen kun je zien? Bijvoorbeeld: de lamp, het plafond, het dekbed, de snorharen van je kat, of je eigen hand.
  2. Luister goed. Wat kun je horen? Bijvoorbeeld: je eigen ademhaling, een auto die voorbijrijdt, je borrelende buik, de klok die tikt, of een verward vogeltje dat fluit.
  3. Voel. Welke 5 dingen kun je voelen? Bijvoorbeeld: de beweging van je adem, je hand op je buik, je hartslag, je voet onder het dekbed, of een kriebel in je lijf. Observeer zonder oordeel, hou het bij de feiten en benoem ze in je hoofd.
  4. Kijk opnieuw. Welke 4 dingen kun je zien? Bijvoorbeeld: de hoek van de kamer, een monster in de kleren op een stoel, het gordijn, of een vlek op de muur.
  5. Luister weer. Wat kun je horen? Bijvoorbeeld: een krolse kat, een mug (probeer niet te oordelen), of je partner die zachte snurkgeluidjes maakt.
  6. Voel nog eens. Welke 4 dingen kun je voelen? Bijvoorbeeld: voel je flanken bewegen tijdens de ademhaling of de zwaartekracht die je lijf in de matras drukt? Neem je tijd – er is geen haast. Hoe minder haast, hoe meer vertraging, des te sneller kun je de slaap vatten.

En zo ga je verder: kijk, luister en voel 3 dingen, daarna 2 dingen, en uiteindelijk 1 ding. Het is helemaal prima om iets te herhalen als je weinig variatie vindt. Neem er de tijd voor, raffel het niet af. Je hoeft de oefening niet helemaal af te maken; de meeste mensen vallen al in slaap voordat ze het einde bereiken.

Geef deze oefening een kans, en wie weet helpt het je om beter te slapen. En als je merkt dat je meer ondersteuning nodig hebt, weet dat je altijd bij mij terecht kunt. Samen kunnen we werken aan je slaap, stress of perfectionisme.

Tekening: Conmongt