Meer doen in minder tijd (pomodoro techniek)

Meer doen in minder tijd
de pomodoro techniek

Een klusje waar ik tegenop zie en elke keer maar weer onderaan mijn prioriteitenlijstje zet, is het schrijven van een blog. Het knaagde, want ik had met mezelf afgesproken elke maand een blog schrijven. Waarom? Omdat ik het eigenlijk best leuk vind om te doen, ik heb zoveel te melden en te delen.

De gedachte dat ik nog een blog wilde schrijven en het dan weer niet deed (want ik ben zo druk druk druk en had last van uitstelgedrag) plopt op onverwachte momenten op in mijn gedachtenwereld. Lekker aan het wandelen met de hond in de zon, dan plopt ineens de gedachte op: ”Ik moet nog een blog schrijven.” Net voor het slapen gaan: ”Ik moet nog een blog schrijven.” Een glaasje wijn aan het drinken met een vriendin: “Ik moet nog een blog schrijven.”

Dus toen ik hoorde van de Pomodoro techniek en ik er meer over las, wist ik het meteen. Ik ga het nú uitvoeren, op die ene taak die ik maar laat liggen: Het schrijven van een blog!

De Pomodoro techniek is bedacht door een student, die met zichzelf afsprak om 25 minuten te studeren en dan 5 minuten pauze te nemen. Hij bewaakte de tijd door een kookwekker te zetten, die toevallig de vorm had van een pomodoro (Italiaans voor tomaat).

Hoe werkt de Pomodoro techniek:

1.  Pomodoro’s voorbereiden.
2.  Kies taak voor Pomodoro.
3.  Werk 25 minuten.
4.  Neem een pauze van 3-5 minuten.
5.  Herhaal Pomodoro.
6.  Na 3 Pomodoro’s hou je een pauze van 15 minuten.

Zo werkt de Pomodoro techniek:
1. Maak een lijstje van taken die zeker 25 minuten duren, of combineer kleinere en soortgelijke taken die samen zo’n25 minuten in beslag nemen. Maak eventueel een lijstje wat je kunt doen ter ontspanning. Denk aan: koffie halen, praatje maken met een collega, mediteren, naar de wolken staren, muziek luisteren en hard meezingen, een rondje om het pand lopen, 10x opdrukken, een dansje doen of een yogahouding. Let er op, dat je je brein rust geeft.
2.  Kies een taak waar je mee wilt starten en bepaal ook wat je in de korte pauze gaat doen.kidstimer3. Start een timer, maar let op, het is geen race tegen de tijd. Het gaat er om dat jegefocust aan het werk gaat en dat je je niet laat afleiden. Je bent doelbewust bezig en boekt vooruitgang, daar gaat het om.
Tip: Kidstimer is een gratis app, geschikt voor Android besturingssystemen. Ik vind hem erg prettig om mee te werken.
4. Na 25 minuten is het tijd voor pauze. Neem deze tijd ook echt. Je hersenen verdienen dit. Je hebt hard gewerkt. Wil je dat het efficiënt en gezond blijft, neem de pauze dan ook serieus.
5.  Herhaal de stappen, wat ga je de komende 25 minuten doen en wat ga je in de pauze doen?
6. Heb je het stappenplan drie maal uitgevoerd, dus 3×25 minuten gewerkt, neem dan een pauze van een kwartiertje. Ik raad je aan even naar buiten te gaan om te bewegen, of nog beter, doe een powernapje. Vergeet alleen niet de wekker te zetten. 😉

Mariska powernap