Een toestand van FLOW

Een toestand van FLOW

Ik heb op mijn persoonlijke Facebook-site de laatste week van april 2015 benoemd tot: De week van de dans alsof niemand kijkt. Ik plaats er geinige filmpjes op van mensen die lekker aan het dansen zijn, zich niets van anderen aantrekken, of helemaal los gaan in hun kamertje, denkende dat niemand ze ziet. Ik heb genoten van het uitzoeken van geschikte filmpjes, vergat regelmatig de tijd en heb mijn buikspieren getraind, want wat heb ik gelachen!

Maar waarom dit thema?
Tijdens onze eerste Koningsnacht heb ik moeiteloos tot half 5 ’s nachts gedanst. (En dat op frisdrank.) De volgende dag was ik er nog vol van, wat was dat heeeeerlijk. Ik stond natuurlijk niet alleen te dansen. Vele mensen om mij heen, twintigers, dertigers, veertigers, enz. stonden te swingen , te praten en te genieten van elkaar. En even was ik me er van bewust dat de dansende massa in een toestand van FLOW verkeerde.

Meneer Csikszentmihalyi (ja, hoe spreek je dat nou uit?) heeft dit interessante gevoel in de jaren 70 onderzocht en beschreven. FLOW is volgens Csikszentmihalyi een optimale ervaring:
“De toestand waarin mensen dermate betrokken zijn bij een activiteit dat ze alles om hen heen vergeten. Deze ervaring is zo positief dat het de moeite waard is om deze te herhalen zonder de noodzaak van een externe beloning. […] De optimale ervaring is iets wat wij doen gebeuren.”

FLOW is volgens mij ook besmettelijk. Het is passie, vreugde en geluk en daar willen mensen bij zijn, ze willen er iets van meepikken. En dat mag! Het volgende filmpje illustreert dat. Wat een man in z’n uppie te weeg brengt, terwijl hij lekker in z’n FLOW zit:

How to dance to the FLOW?
(Csikszentmihalyi beschreef de 9 kenmerken van FLOW:)
1.
In de meeste gevallen spreken we van een uitdagende bezigheid die vaardigheden vereist. Bij het dansen alsof niemand kijkt zijn gelukkig niet veel vaardigheden nodig. Je hoeft niet eens gevoel voor ritme te hebben. Het enige wat je nodig hebt is het lef om je helemaal te laten gaan.
2.
Hoge concentratie en focus. Focus je op de muziek en beweeg, maar focus je vooral niet op wat anderen zouden denken. Hoe vrijer je je beweegt, hoe meer het gewaardeerd wordt. Jij doet het maar even. Wie weet besmet je anderen en doen ze gezellig mee.
3.
De bezigheid heeft een duidelijk doel. In het geval van ‘het dansen alsof niemand kijkt’ is het eerste doel natuurlijk plezier.
4.
De bezigheid verschaft onmiddellijke feedback. Je voelt je licht en vrolijk, hetgeen motiveert om vooral door te gaan. En als je je helemaal laat gaan, krijg je misschien wel applaus.
5.
Handelen met een intense maar moeiteloze betrokkenheid. Zo licht als een veertje stuiter je over de dansvloer. En vergeet er vooral niet bij te lachen.
6.
Men geniet van de bezigheid: gevoel van alles onder controle te hebben. Tenzij je omvalt natuurlijk.
7.
Verlies van het bewustzijn van het zelf. Je vergeet alles om je heen en let niet meer op hoe het overkomt. Pas als je thuis komt merk je dat je de volgende dag ongetwijfeld spierpijn zult krijgen.
8.
De transformatie van de tijd. Huh? Nu al half 5?
9.
De optimale ervaring is zo aangenaam dat het een doel op zichzelf wordt. Dat maakt dat ik komend weekend de behoefte zal hebben om weer ergens te dansen.

En nu vraag ik je, waarvan raak jij in een toestand van FLOW?
Ik zou het erg leuk vinden als je antwoord geeft op de Facebook site van mijn praktijk, want ik ben oprecht nieuwsgierig!