Hoe te handelen bij faalangst

Hoe te handelen bij faalangst

Angst kan een verlammende werking hebben op mensen. Het is erg vervelend (zacht uitgedrukt) wanneer je als talentvolle jongere, kampt met faalangst. Daarom gaat mijn blog van maart (kan nog net!) over: Hoe te handelen bij acute faalangst?

Wat is angst nu eigenlijk? En in hoeverre is het erg?

Angst is de natuurlijke reactie van je lichaam en geest op dreigend gevaar. Wanneer een griezelige man, luid schreeuwend, met een mes boven zijn hoofd zwaaiend op je af komt,  kan het angstige gevoel je leven redden. Je wordt bang, adrenaline wordt aangemaakt, je hart begint sneller te pompen, pupillen vergroten en spieren spannen zich aan. Je bent alert en staat klaar om de strijd aan te gaan of te vluchten. Een stem in je hoofd schreeuwt: “Rennen!!!” En daar ga je. Zo snel heb je nog nooit gerend en je lijkt zelfs niet moe te worden!

Dus angst kan nuttig zijn, een waarschuwing voor kleine en grote bedreigingen. Zoals  een beetje spanning tijdens een toets nuttig kan zijn, het houdt je immers alert. Zo kan een beetje onzekerheid zorgen dat je eerst nadenkt voordat je iets zegt of doet. Tot nu toe allemaal nuttige angsten en reacties.

Maar met faalangst werkt het anders, het kan verlammend werken. FaiStock_000002062528XSmall Studentalangst is een irreële angst die je echt kan blokkeren.Niet levensbedreigend, maar wel goed voelbaar. Je voelt de spanning op je borst, je bloeddruk verhoogt en in je hoofd groeit de paniek. Maar in dit geval is “rennen!!!”  ongepast tijdens een wiskunde toets, dus wat doe je dan?

Stappenplan voor faalangst tijdens een toets.

Stap 1:
Bij faalangst is het belangrijk dat je beseft wat er gebeurt. Dat je begrijpt dat je te maken hebt met een aanval van irreële angst. Spreek jezelf rustig toe. “Niks aan de hand, er gaat niemand dood….” Een beetje een gekke zin, maar het kan je wel helpen zoiets te denken.  Wat zou voor jou werken?

Stap 2:
Ga met je volledige aandacht naar je ademhaling. Wederom, geen paniek wanneer het  niet direct lukt. Denk desnoods mee: ‘ Adem in, adem uit…..adem in, adem uit……adem in, adem uit……’

Stap 3:
Ontspan je lichaam. Take a break. Denk desnoods: “Even rustig, ontspan… he, he….poeh poeh. ”

En als je kunt glimlach dan een beetje. Je wilt jezelf er immers doorheen helpen en niet verder in de put zakken door in een slachtofferrol te schieten en de handdoek in de ring gooien. Spreek jezelf wederom toe, blijf vriendelijk. “Geen man overboord, je begint net”.

Stap 4:
Als je weer het gevoel hebt je emoties wat meer onder controle te hebben, start dan rustig met de opdrachten door te lezen, totdat je er eentje vindt die je weet te beantwoorden.

Mocht je nog steeds vastlopen, denk dan terug aan de keer dat je de leerstof aan het doornemen was. Waar kon je de informatie vinden? In een boek? Waar zat je precies toen je aan het leren was en wat dacht je toen?

Als je aan het moment van studeren terug denkt, open je soms een doos met herinneringen en informatie.

Stap 5:
Tot slot, na de toets:
Kijk terug naar hoe het ging en denk na over wat goed werkte. Doe daar meer van. Maar kijk ook eens naar de voorbereiding van jou op een toets. Vaak wordt faalangst veroorzaakt of versterkt door een gebrekkige voorbereiding en planning. Als je de stof niet goed beheerst, dan heb je ook een goede reden om bang te zijn voor een onvoldoende = faalervaring. Maar gelukkig is daar iets aan te doen.

p.s. hier een link naar een leuk filmpje dat illustreert hoe je je ook kunt ‘voorbereiden’ op een toetsweek. In heb erg gelachen:  http://www.youtube.com/watch?v=K7BBzDY5O00

Wil je meer informatie of heb je meer nodig om je faalangst de baas te zijn. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.